Hur göra en konkurrentanalys - tips för att genomföra

Så här gör man en konkurrentanalys - några tips på hur den kan genomföras

Det finns många sätt att göra en konkurrentanalys. Åtskilliga redskap, verktyg och informationskällor står till buds. Här följer några tips på hur du kan göra den på egen hand.

Fråga dina medarbetare

Ofta vet ni redan väldigt mycket på företaget, men informationen finns inte samlad.

Fråga dina kunder

Dina kunder vet förmodligen en hel del om vilka konkurrenter du har och hur du ligger till i jämförelse med dem.

Håll utkik på internet och bevaka webbsidor

Läs igenom dina konkurrenters material på nätet. Kanske finns filer att ladda ner, kanske går det att översätta. Anmäl dig till deras nyhetsbrev som gör att de skickar nyheter till dig. Läs pressinformation och finansiell rapportering. Låt dig samtidigt inspireras av väl utformade webbsidor.

Se hur dina konkurrenter annonserar

Vilken typ av annonsering har de? Vilka kunder verkar de rikta sig mot, vilka budskap använder det? Vilka media syns och hörs de i? Tv, radio, på internet, i tidningar, fackpress?

Ring dina konkurrenter

Slå en signal till dina konkurrenter. Be att få broschyrer och annat marknadsföringsmaterial hemskickat. Tänk även på hur de besvarar ditt samtal, hur snabbt det går och vilket bemötande du får.

Testa att göra ett inköp

Genom att köpa dina konkurrenters produkter eller tjänster kan du se och känna på deras produkter, skruva isär dem (om det är tillåtet enligt avtal och lagar), för jämförelse med ditt eget erbjudande. Du får även inblick i hur deras service fungerar, vilka villkor de har, vilken typ av garanti och support de har.

Besök en butik

Var är butiken placerad, hur stor är den, hur är den inredd? Ställ initierade kontrollfrågor till personalen. Vilket kundbemötande har de?

Besök branschmässor och andra industrisammankomster

I synnerhet vid försäljning företag till företag är branschträffar och mässor intressanta. Där visar företagen upp sitt material och sina produkter.

Läs årsbokslut och kvartalsrapporter

Redovisningen ger information om bolagets finansiella styrka rent ekonomiskt, deras lönsamhet och andra nyckeltal. Kan också ge information om framtidsplaner för företaget och dess produkter.

Sök på nyckelpersoner och styrelsemedlemmar

Använd sökmotorer och sociala nätverk för att hitta information om nyckelpersoner i företaget och vilka åsikter de har och andras åsikter om dem.

Ovanstående är några exempel på sätt som går att använda för att samla in information om konkurrenter och deras erbjudanden. Utöver detta finns en mängd andra datakällor.

Tänk på att agera på ett sätt som är etiskt försvarbart, undvik metoder som du inte själv skulle vilja att någon använde på dig och ditt företag.

Läs vidare:

Låter det intressant? Kontakta en konsult i dag!